26.4.04

Bureaucratie

Onderzoek van de Onderwijsraad bewijst: de miljoenen die de afgelopen jaren extra zijn vrijgemaakt voor het onderwijs, zijn nooit terechtgekomen bij de groep waarvoor ze bestemd waren: de leerlingen. Het geld ging op aan regelgeving, aan verantwoording, aan overleg voeren, kortom aan de bureaucratie. En zo zakken we steeds verder af op de ranglijst van landen wat betreft uitgaven aan onderwijs. Van gidsland is Nederland een ontwikkelingsland geworden. Laat ik de hand in eigen PvdA-boezem steken: het ministerie van Onderwijs is jarenlang een bolwerk van sociaal-democraten geweest en de Ritzens, Wallages en Netelenbossen zijn voor een belangrijk deel medeschuldig aan de overdaad van verlammende regelgeving. Als de huidige CDA-minister Maria van der Hoeven het voor elkaar botst om daar een eind aan te maken, komt er toch nog iets goeds voort uit dit kabinet.
Op ons eigen Ouderkerkse niveau kunnen we weinig aan die bureaucratie doen. Waar we als gemeente wél verantwoordelijk voor zijn, is dat we onze kinderen onderwijs geven in een goede, sfeervolle en uitdagende omgeving. Mooie en goed onderhouden schoolgebouwen dus. De Spil staat er al in Ouderkerk aan den IJssel, de volgende maand moet de gemeenteraad zeggen of iets dergelijks ook in Gouderak kan. De raad wil wel, maar het moet wel financieel verantwoord zijn. Aan de andere kant: het onderwijs is te belangrijk om voor een dubbeltje op de eerste rang te willen zitten.

PS Weer een illusie armer. Die gier van vorige week blijkt te zijn ontsnapt uit een Apeldoorns bedrijf. Niks dwaalgast dus.