11.2.05

Vierde macht

Wie zitten er allemaal in het projectteam van het project Hollandsche IJssel? Ambtenaren, die werken in opdracht van het Hoogheemraadschap van Schieland en van de Krimpenerwaard, het Hoogheemraadschap van Rijnland en het Zuiveringsschap Hollandse Eilanden en Waarden. De ministeries van Verkeer en Waterstaat en VROM en de provincie Zuid-Holland, en de gemeenten Capelle aan den IJssel, Gouda, Krimpen aan den IJssel, Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel en Ouderkerk.
Een bonte club dus. Mag die nou bepalen of en waar Ouderkerk een nieuwe begraafplaats mag aanleggen? Blijkbaar wel, want het was deze club die een nogal opzienbarend rapport produceerde waarin staat dat Ouderkerk in ieder geval geen begraafplaats mag aanleggen op de Schanspolder, als ze dat wel doet dan moet opdraaien voor 10 miljoen euro en dat ze maar beter de bestaande begraafplaats kan uitbreiden.
Terecht verwees de commissie VROM dit rapport deze week naar de prullenbak. Als er één orgaan is dat weet wat wenselijk is voor de gemeente Ouderkerk, dan is dat de gemeenteraad, daar hebben we geen ambtenaren van het Hollandsche IJsselproject voor nodig. Als die gemeenteraad vindt dat daar een begraafplaats moet komen, dan moet het college daarover in overleg gaan met de provincie. Met de gedeputeerde, in eerste instantie – en niet met ambtenaren die er altijd weer in slagen barrières op te werpen die de politiek vervolgens weer moet slechten. Zo houdt de vierde macht ons lekker bezig.
Ik kan me niet voorstellen dat de gedeputeerde niet kan worden overtuigd van de unieke kansen die een begraafplaats op de Schanspolder biedt. Voor de gemeente, maar ook voor de natuurontwikkeling langs de rivier en voor de realisering van de provinciale ecologische hoofdstructuur. En als de gedeputeerde vervolgens overtuigd is, dan moet het plan aan Provinciale Staten worden voorgelegd. Een politiek orgaan, dat geen knip voor z’n neus waard zou zijn als het niet zou luisteren naar de partijgenoten in de gemeenteraad. We willen toch allemaal democratie van onderaf? Nou dan.
En vervolgens moet het Hollandsche IJsselproject gewoon uitvoeren wat de politiek wenselijk vindt, in plaats van het proces te frustreren met dubieuze rapporten.

Geen opmerkingen: