9.2.05

Bestuurlijke toekomst

De voorbije dagen hadden weer een hoog PvdA-gehalte. Maandag met een paar partijgenoten uit Ouderkerk en Bergambacht in het provinciehuis gegeten met Henk Letschert en Boudewijn Bruil van de Statenfractie. Tussen het mediterraan buffet door gesproken over de ontwikkelingen in de Krimpenerwaard. Wat is er waar, wilde ik weten, van het gerucht dat er bij de provincie wordt gesproken over uitstel van de gemeenteraadsverkiezingen in de K5-gemeenten van 2006 tot 2008? Dan zou de bevolking een raad voor een nieuwe gemeente Krimpenerwaard kunnen kiezen.
Ik had het gerucht gehoord van een collega-raadslid, maar mijn partijgenoten waren even verbaasd als ik. Het gerucht is niet waar, was de klare mededeling. En als het wél waar zou zou zijn, dan had de PvdA het toch moeten weten want zij levert de gedeputeerde die verantwoordelijk is voor het bestuur, Jeltje van Nieuwenhoven. En Jeltje, zeiden Henk en Boudewijn, is van de school die alleen aan herindeling wil denken als het op op lokaal niveau wordt gedragen.
Dat was tenminste duidelijke taal. Minder duidelijk werd het, toen we te spreken kwamen over andere problemen in de polder: de infrastructuur (N210! ZWR!), de peilverlaging en het daaraan gekoppelde wegzinken van de waard en de maïsteelt, die dat proces nog eens versneld. Pasklare oplossingen werden niet gevonden, maar het was in ieder geval goed om eens met elkaar van gedachten te wisselen.
En passant nog even aan Jeltje gevraagd of ze nog ging reageren op mijn open brief (zie hieronder). ‘Ja ja, daar wordt aan gewerkt’. Ik houd u op de hoogte.
Gisteren een bijeenkomst van de PvdA Krimpenerwaard over hetzelfde onderwerp, de bestuurlijke toekomst. Nog altijd wordt er binnen de partij niet helemaal eensluidend over gedacht (hoewel de verschillen steeds kleiner worden), maar over één ding was iedereen het eens: een mogelijk herindelingsscenario mag niet onder het kleed worden geschoffeld, ook dat scenario verdient een eerlijke kans. Maar of het tot een herindeling moet komen, hangt af van de uitkomsten van de bestuurkrachtmetingen.

Geen opmerkingen: