11.7.05

Frankrijk

Vorige week even naar Frankrijk geweest en daar toevallig een paar keer op een camping municipal terechtgekomen. Campings die eigendom zijn van gemeenten en ook door ambtenaren worden gerund. Keurige campings, goed onderhonden, veel groen en schoon sanitair. Niets op aan te merken.
Steeds als ik in Frankrijk ben, valt mij op hoe nadrukkelijk de gemeente zich in de openbare ruimte manifesteert. De mairie is vaak letterlijk het centrum van het dorp, met steevast de Franse vlag en vaak ook de Europese vlag aan de gevel. Tik bij de Franse editie van Google ‘municipal’ in en je vindt een keur aan gemeentelijke zaken: van campings tot pretparken voor kinderen, van bioscopen tot watersportcentra, van tennisvelden tot sportclubs. Het groen in de dorpen en steden is overvloedig en keurig onderhouden. Het woord municipal keert overal terug in het straatbeeld. In Frankrijk laat de gemeente zich zien – en zo hoort het ook.Want net als hier is de gemeente daar verantwoordelijk voor het onderhoud en de inrichting van de openbare ruimte.
Maar anders dan in Nederland stelt een Franse stad of een Frans dorp er een duidelijke eer in, iets voor de gemeenschap te dóen. Terwijl hier de gemeente het liefst, zo lijkt het, op de achtergrond opereert, alsof ze zich ervoor schaamt dat ze bestaat. Goed, in Ouderkerk rijden een paar wagens van de gemeente rond, maar het openbaar groen wordt onderhouden door een hoveniersbedrijf en het vuil wordt opgehaald door Cyclus. De gemeente is hier vrijwel geheel verdwenen uit het publieke domein waar ze juist middenin hoort te staan. Waar ze voor verantwoordelijk is. In Gouderak loopt het zand weg onder het gebouw van de openbare basisschool, de tegels zijn verzakt en de kozijnen rotten weg. Het bushokje staat er al een half jaar vernield bij. De gemeente zou er een eer in moeten scheppen, deze zaken direct te verhelpen. En dat uitdragen met een groot bord met de tekst: ‘De gemeente houdt uw dorp leefbaar’, of zoiets. Dan zien mensen ook waarom ze OZB betalen. Kom op gemeente, word weer trots op jezelf!
Misschien moeten we voor de gemeenteraad een studiereis naar de Bourgogne organiseren. Ik weet nog wel een leuke camping.

Geen opmerkingen: