1.7.05

Op de valreep

Op de valreep voor het zomerreces nog even wat impressies van gisteravond. De laatste tijd andere dingen aan mijn hoofd gehad en daardoor even geen inspiratie voor het weblog.
Het was een turbulente raadsvergadering, de tweede helft zonder de VVD-fractie die woedend de zaal verliet omdat ze geen steun kreeg voor een motie van wantrouwen tegen het college. Raar. Het college weigerde een motie van de raad, waarin werd uitgesproken dat de groenbestemming op het weiland naast de Abelenlaan niet mag worden gewijzigd, uit te voeren. Dat is niet slim van het college, maar geen reden om het naar huis te sturen. Als dat de normale gang van zaken zou zijn, dan was het kabinet al honderd keer opgestapt. Wie herinnert zich niet de gênante vertoning in de Kamer toen minister Gerrit Zalm (VVD!) schaterlachend uitriep, nadat de Kamer een motie had aangenomen: ‘En wij voeren hem níet uit!’ Niemand die daar moeilijk over deed. Sterker, de hele Kamer lachte mee. Kijk, dat ging te ver, maar feit is wel dat in een duale verhouding kabinet en Kamer, en tegenwoordig dus ook college en gemeenteraad, elk een eigen verantwoordelijkheid hebben. Het college zadelt zich nu wel met een probleem op, maar daar komt het later nog wel achter.
En die actie van de VVD? Het was vooral voor de bühne, vermoed ik. Want als je je raadswerk serieus neemt, en dat doen de VVD’ers doorgaans, dan schuiven ze de volgende vergadering gewoon weer aan. En zo hoort het natuurlijk. Je krijgt in de politiek niet altijd je zin. Maar die motie van wantrouwen, dat was echt onzinnig. Het is het machtigste wapen van de gemeenteraad en dat moet je niet te pas en te onpas inzetten. Dat is niet goed voor je geloofwaardigheid.
Iets anders, de Dorpsvisie Gouderak. Tegelijk met de raadsvergadering werd in het Dorpshuis een bijeenkomst voor de inwoners van Gouderak gehouden. Daar hadden raadsleden natuurlijk bij moeten zijn, maar wij kunnen ons ook niet in tweeën splitsen. Ik heb wel begrepen dat het een goede bijeenkomst was, waar vooral na afloop zaken werden gedaan aan de bar. Op z’n Gouderaks, zullen we maar zeggen. Een man of honderd was op de Dorpsvisie afgekomen en dat is mooi, het toont aan dat het onderwerp leeft in het dorp. Ben benieuwd wat eruit komt. Dat de gemeenteraad er serieus mee aan de slag moet, dat staat voor mij vast.

Geen opmerkingen: