24.3.05

Burgemeester

We kunnen weer rustig slapen, de gekozen burgemeester is voorlopig van de baan en we hoeven niet de komende maanden op zoek naar een geschikte kandidaat van PvdA-huize. Het zou ook een lastige klus zijn geweest. Zie in een gemeente van achtduizend inwoners maar eens een paar goede mensen te vinden die deze lastige klus ambiëren én, veel belangrijker, aankunnen.
Dat die (door de raad) gekozen burgemeester er uiteindelijk komt, dat lijkt wel zeker. Maar Ed. van Thijn had natuurlijk volstrekt gelijk in de Eerste Kamer toen hij zei, dat invoering in 2006 voor gemeenten veel te vroeg komt. De bagger die de PvdA vervolgens in de vorm van krokodillentranen over zich heen gestort kreeg door de coalitiepartijen CDA, VVD en D66, sloeg nergens op. Buiten het zicht van de camera’s hebben CDA’ers en VVD’ers gegniffeld, want zij zijn eigenlijk helemaal niet voor de gekozen burgemeester en ze waren maar wat blij dat de PvdA voor hen het vuile werk opknapte. Het was ook ontroerend om te zien hoe Maxime Verhagen van het CDA het leiderschap van Wouters Bos aan de kaak probeerde te stellen. Bos had de Eerste Kamerfractie tot de orde moeten roepen. Wat een onzin! De Eerste Kamer is er juist om de Tweede Kamer te corrigeren of om te voorkomen dat een wet onzorgvuldig wordt ingevoerd. Dat is precies wat Han Noten en Ed. van Thijn hebben gedaan, daar moet Wouter Bos zich helemaal niet mee willen bemoeien.
Trouwens, de schuldvraag begint al te verschuiven. Was het eerst de PvdA die de politieke moord op de gekozen burgemeester in de schoenen werd geschoven, nu blijkt de val van Thom de Graaf vooral te zijn veroorzaakt doordat VVD en CDA hem niet tegemoet wilden komen op het punt van dat andere D66-kroonjuwel, het kiesstelsel. En als dan ook zijn eigen ‘leider’ Boris Dittrich geen poot uitsteekt om de minister te helpen, dan is het wel erg hypocriet om de PvdA de zwarte piet toe te schuiven.
Maar stel dat die gekozen burgemeester er in 2010 dan toch komt (wat ik hoop), dan nog moeten we geschikte kandidaten zien te vinden. Ik kan ze hier in Ouderkerk niet bedenken. Een extra reden dus om serieus aan die ene gemeente Krimpenerwaard te gaan werken. Tussen 55.000 inwoners is het makkelijker een potentiële burgemeester te spotten dan tussen een schamele achtduizend.

Geen opmerkingen: