1.2.07

Klimaat

Open brief aan het college van B en W van Ouderkerk

I need to wake up, zingt Melissa Etheridge bij de aftiteling van Al Gore’s klimaatdocumentaire An Inconvenient Truth.
Ik zag de film gisteravond in het Filmhuis in Gouda. De film had al zoveel media-aandacht gekregen dat de inhoud mij niet meer kon verrassen. Toch ben ik blij dat ik gegaan ben. De film zien is veel indrukwekkender dan erover lezen. De dramatische veranderingen in het klimaat en de gevolgen ervan voor onze wereld zitten zogezegd weer goed ‘tussen de oren’.
Dat ik de film bezocht in dezelfde week dat het International Panel on Climate Change van de Verenigde Naties het eerste deel van zijn klimaatrapportage presenteert, is toeval. Het rapport is aanleiding voor een internationale actie om vanavond, de avond voor de presentatie, om vijf voor acht de verlichting uit te doen. Het ministerie van VROM en vermoedelijk veel andere overheidsinstanties doen aan deze actie, Alliance pour la planète, mee. De overheid heeft een voorbeeldfunctie en, vind ik, de morele plicht de aandacht op deze ernstige situatie te vestigen. Ook de lokale overheid.
Vanavond is er in het gemeentehuis van Ouderkerk een gemeenteraadsvergadering. Bij uitstek een gelegenheid om als gemeente een signaal af te geven. Het zou goed zijn als Ouderkerk meedoet aan de actie en om 19.55 uur de lichten in het gemeentehuis voor vijf minuten dooft. Ik verzoek het college de actie op deze manier te ondersteunen.
We moeten allemaal wakker geschud worden. U kunt daar aan meewerken. Alvast bedankt.
Met vriendelijke groet,
Leo Mudde

P.S. Ik stuur deze open brief ter informatie naar mijn collega-fractievoorzitters met het verzoek, mijn oproep te ondersteunen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Hallo Leo,
de overheid mag dan een voorbeeldfunctie hebben, raadsleden hebben een onderzoeksfunctie. Als die oproepen het licht te doven illustreert dat voor mij een gebrek aan onderzoeksinitiatief. Het staat mij gelijk aan een oproep de ogen te sluiten. IPCC is tenslotte een enorm groot instituut met een vooringenomen agenda. In wetenschapskringen is er al jaren een ernstige controverse over de theorie van klimaatverandering en de rol van bijvoorbeeld de IPCC en NASA in het bijzonder. Je licht opsteken zou je beter passsen, Leo, dan een oproep het licht uit te doen. Je zou kunnen beginnen bij het Heidelberg Instituut of dichter bij huis, de wetenschappers van de Groene Rekenkamer. Blind volgen van de milieulobbyisten die pseudo-wetenschap op de politieke agenda bracht mag geen enkele politicus zichzelf toestaan.